Cynk może zapobiec wielu chorobom

Cynk może zapobiec wielu chorobom.

Jak wynika z badań, około jedna trzecia populacji ma niedobory bardzo ważnego składnika pokarmowego, jakim jest cynk. Pierwiastek ten jest zaangażowany w szereg procesów w ustroju ludzkim, takich jak choćby ogólnoustrojowa homeostaza, udział w budowie narządów i błon śluzowych, regulacja pracy układu odpornościowego, czy też proces starzenia się organizmu. Cynk jest także ściśle związany z syntezą hormonów steroidowych i aktywnością białek, a jego obecność stwierdza się w większości tkanek i płynów ustrojowych. Zalecana dobowa podaż dla osoby dorosłej zależy od wielu czynników i waha się w granicach 8 – 11 mg. Dobrym źródłem cynku w codziennej diecie są pestki dyni, migdały, kasza gryczana, wołowina i podroby mięsne. Znaczenie w dużej ilości procesów sprawia, że niedostateczne spożycie tego minerału, może przyspieszyć znacznie powstawanie wielu chorób.

Cynk a choroba Alzheimera

Cynk jest związany z aktywnością białek o nazwie: metalotioneiny. Białka te mają dużą zdolność do wymiatania metali ciężkich z ustroju i ochrony DNA, co tym samym zapobiegają kumulacji w układzie nerwowym niepożądanych substancji pochodzących ze środowiska zewnętrznego, takich jak chociażby: ołów, kadm, rtęć. Jak wykazują badania, uszkodzenie neuronów przez metale ciężkie, może przyspieszyć pojawienie się choroby Alzheimera. W przypadku prawidłowego spożycia cynku, obserwuje się pośrednio jego działanie ochronne na układ nerwowy.

Cynk a choroby alergiczne

Cynk, jako silny antyoksydant, wspiera zdolność organizmu do hamowania reakcji alergicznych, a także ogranicza uwalnianie substancji prozapalnych, odpowiedzialnych za objawy alergii.

Cynk a odporność

Badania wykazują, że cynk jest związany z procesami regulacyjnymi układu immunologicznego, mając wpływ na wytwarzanie przeciwciał i ograniczanie procesów zapalnych, co może zwiększać odporność na choroby wirusowe, bakteryjne i grzybicze.

Cynk i jego wpływ na wzrok

Cynk ma istotne znaczenie w przeciwdziałaniu chorobom narządu wzroku, szczególnie w starszym wieku. Znaczna ilość cynku znajduje się w tylnej części oka, siatkówce i plamce żółtej, odpowiedzialnej za prawidłowe widzenie. Cynk odpowiada za sygnalizację nerwową, a także chroni przed szkodliwymi metabolitami, utrzymując dobrą kondycję siatkówki. Badania wykazały, że odpowiednia ilość cynku w diecie, może ograniczać ryzyko powstawania niektórych chorób oczu.

Cynk a płodność

Cynk ma bardzo ważne znaczenie dla utrzymania zdrowia jąder (wpływa na produkcję plemników, niedobór cynku może być przyczyną bezpłodności), i prostaty, w której u zdrowych mężczyzn, obserwuje się jego odpowiednio duże stężenie, mające wpływ na prawidłowe działanie tego narządu.

Cynk a ciąża

Cynk jest bardzo ważnym pierwiastkiem dla kobiet w ciąży. Niedobory cynku mogą zwiększać ryzyko poronień, a także zwolnić tępo rozwoju płodu. W badaniach wykazano również, że dzieci z niedoborami cynku, są często słabiej rozwinięte umysłowo.

Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl

Wesprzyj nas :)

Wróć