Pijmy tran!

Pijmy tran!

W okresie jesienno zimowym obserwujemy wzmożone zainteresowanie preparatami takimi jak kapsułki z tranem, czy też butelkowane oleje rybie, takie jak choćby olej z wątroby dorsza czy olej z rekina. Wszystko to po to, aby wzmocnić odporność i przygotować się do sezonu wzmożonej zachorowalności na choroby wirusowe. Niekiedy zdarza się, że już po krótkim okresie spożywania tranu nasza odporność ulega znacznej poprawie. Obserwujemy wtedy obniżenie ilości infekcji, a w przypadku zachorowania na grypę sezonową, zmniejszoną dokuczliwość objawów. Co sprawia, że tran ma tak znaczący wpływ na układ odpornościowy człowieka? Zasługą dobroczynnego działania jest bogata zawartość składników odżywczych, mających istotny wpływ na poprawę funkcjonowania układu immunologicznego.

Pierwszym z nich są kwasy omega-3, w tym DHA (kwas dokozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy). Substancje te są ważnym składnikiem błon komórkowych układu nerwowego i siatkówki oka. Mają działanie przeciwzapalne, i stymulujące układ odpornościowy. Należy pamiętać, że przedawkowanie kwasów omega-3 może mieć negatywne konsekwencje zdrowotne.

Kolejnymi składnikami tranu poprawiającymi odporność są witaminy A i E. Witamina A oprócz wspierania układu immunologicznego, pełni również ważną rolę w funkcjonowaniu pracy układu nerwowego i wzroku. Pomaga w utrzymaniu zdrowia i funkcji błon śluzowych układu oddechowego, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka infekcji. Witamina E jest silnym antyoksydantem, ogranicza szkody wyrządzone przez wolne rodniki, ma także wpływ na regenerację błon komórkowych po przebytej chorobie. Również w tym przypadku, warto pilnować właściwych dawek przyjmowanych witamin A i E, ponieważ dłuższe stosowanie większych ilości, może doprowadzić do zaburzeń jelitowych, czy osłabienia pracy mięśni w wyniku przedawkowania.

Codzienna dawka tranu może być dobrym źródłem witaminy D, której szczególnie duże niedobory obserwuje się w sezonie jesienno-zimowym, szczególnie z powodu braku wystarczającej ilości ekspozycji na słońce. Witamina D (przez niektórych nazywana królową odporności) istotnie wpływa na jej poprawę podczas wzmożonego sezonu zachorowań na infekcje wirusowe i bakteryjne. Pełni ważną rolę regulacyjną, przyczyniając się do prawidłowej odpowiedzi układu odpornościowego na pojawiające się wirusy i bakterie, ograniczając także ryzyko powstawania alergii i chorób autoimmunologicznych.

Dyskusyjną sprawą jest, czy tran jest i czy powinien być źródłem jodu. Jak wykazują badania, jod może również wpływać na zwiększenie odporności organizmu. Wiele firm zamieszcza informacje, o procesie oczyszczania tranu z jodu, z powodu potencjalnych skutków ubocznych mogących wystąpić u osób z chorobami tarczycy. Proces ten jest kosztowny i trudny do przeprowadzenia, dlatego też w wielu preparatach z olejem rybim obserwuje się znaczne ilości tego składnika. U osób zdrowych tran w postaci nieoczyszczonej, może być jego cennym źródłem.

Warto włączyć do codziennej diety tran pod dowolną postacią, tak aby wspomagać układ odpornościowy w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań, a także wspierać inne funkcje i narządy w naszym organizmie.

Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl

 

Wesprzyj nas :)

Wróć