Czy masz nietolerancję laktozy?

Czy masz nietolerancję laktozy?

Wiele osób zgłasza się do lekarzy i dietetyków z różnego rodzaju dolegliwościami, które nasilają się po spożyciu produktów spożywczych pochodzących z mleka lub jego przetworów. Często też uciążliwych objawów ze strony układu pokarmowego nie kojarzy się z faktem spożycia produktów mlecznych, szukając przyczyn zupełnie gdzie indziej.

Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że układ pokarmowy człowieka dorosłego ma często problem z odpowiednim strawieniem jednego ze składników mleka, jakim jest laktoza. Laktoza jest cukrem mlecznym, który jest rozkładany za pomocą enzymu produkowanego w jelicie cienkim o nazwie: laktaza. Niedobór tego enzymu powoduje przedostawanie się niestrawionej laktozy do dalszego odcinka układu pokarmowego, jej fermentację oraz produkcję gazów, co najczęściej objawia się bólem brzucha, uczuciem przelewania, wzdęciami lub biegunkami. W odległym czasie pojawić się mogą problemy skórne, przewlekłe stany zapalne jelit, a także zaburzenia wchłaniania składników odżywczych, prowadzące do innych chorób.

Należy wspomnieć, że z niedoborem laktazy boryka się bardzo duża grupa ludzi. Po okresie karmienia piersią, u dzieci obserwuje się spadek produkcji laktazy o nawet 90% !!! W wielu przypadkach kolki dziecięcej, przyczyną tego stanu jest właśnie problem z trawieniem laktozy. Jeśli masz podobne objawy po spożyciu mleka lub jego przetworów, lub obserwujesz je u swoich bliskich, może mieć to związek z upośledzeniem wchłaniania lub nietolerancją tego cukru. Być może warto rozważyć ostrożniejsze podejście do nabiału i wdrożenie odpowiednich działań łagodzących problem.

Mam problem z laktozą - co dalej?

Najlepszym sposobem byłoby ograniczenie do minimum produktów z laktozą, lecz jednak z wielu względów jest to trudne, mając na uwadze potencjalne niedobory witaminy D i wapnia, szczególnie u dzieci, w okresie intensywnego rozwoju. Pojawiają się także sugestie dietetyków co do całkowitego wyłączenia produktów mlecznych z diety w przypadku współistniejącej alergii na białka mleka. Trudno jednoznacznie powiedzieć, jaki tryb postępowania przyjąć. Najlepiej skonsultować tą kwestię z lekarzem lub dietetykiem, który powinien zasugerować możliwie najlepsze rozwiązanie.

Na rynku (w aptekach, sklepach z suplementami) dostępne są powszechnie preparaty zawierające laktazę, potrzebną do prawidłowego trawienia laktozy. Okresowe dodawanie laktazy do posiłku na bazie nabiału w postaci kropli, może zwiększyć jej strawność i usunąć objawy kolki często występującej w przypadku dzieci. Dla dorosłych, mających problemy z trawieniem laktozy, dostępny jest enzym w postaci kapsułek, który można przyjmować z posiłkiem zawierającym mleko lub jego przetwory.

W badaniach wykazano, że na nasilenie objawów ma także wpływ postać i ilość spożytego nabiału. Największe dolegliwości zazwyczaj obserwuje się po mleku, natomiast najmniejsze po spożyciu serów twardych, (np. ementaler). Rozdzielenie porcji nabiału na kilka posiłków, też może zmniejszyć występowanie objawów gastrycznych. U osób z nietolerancją laktozy, przy niewielkiej podaży produktów mlecznych, dochodzi często do częściowej adaptacji flory bakteryjnej do rozkładu laktozy bez większych skutków ubocznych dla organizmu.

Pozdrawiamy.
Redakcja dbamyozdrowie.pl

 

Wesprzyj nas :)

Wróć